Bij v.v. WODAN werken we al sinds de oprichting met een interne scouting. Die heeft als doel talent snel te onderkennen en om iedereen te laten voetballen op het niveau dat bij hem of haar past.

Waarom deze stap?

Als grote vereniging verandert vooral bij de jongste jeugd (JO9/JO11) het ‘spelersmateriaal’ heel snel. Vanuit de mini’s en door aanmeldingen komen er steeds weer jongens en meisjes bij onze club voetballen.

Graag willen wij weten of er jongens of meisjes bij zijn die de mogelijkheid hebben om in een selectieteam te gaan voetballen.

Spelen op het eigen niveau

Het beleid van de club is er op gericht dat ieder lid moet kunnen spelen op het niveau dat hij of zij aankan. Een speler vasthouden in een bepaald team omdat er dan misschien een kampioenschap kan worden gevierd, is niet het beleid. Natuurlijk is het leuk om kampioenen te verwelkomen maar het mag niet ten koste gaan van de ontwikkeling van een individuele speler. Die staat bij v.v. WODAN voorop.

Vervroegd hoger spelen

In het verleden zijn er bijvoorbeeld enkele A-spelers vervroegd doorgestuurd naar de selectie van het 1e elftal. Aan de ene kant kan het zijn dat daardoor de A-jeugd het wat moeilijker krijgt in de competitie, aan de andere kant geeft het ook mogelijkheden aan andere jongens die misschien anders buiten de selectie waren gevallen.

Ook voor de ontwikkeling van de spelers die nog net niet toe zijn aan de volgende stap is het goed; zij zullen het voortouw moeten nemen.

De interne scouting is vooral actief bij de Jongens Onder 9 (JO9) en Jongens Onder 11 (JO11).

Scouten tijdens wedstrijd en training

Iedere zaterdagmorgen is er een aantal scouts aanwezig bij de wedstrijden van onze jeugdelftallen. Net als de trainers van de betreffende teams, beoordelen zij de spelers. Trainers geven ook aan hoe een speler functioneert op de training en of hij zich houdt aan de afspraken die binnen het team zijn gemaakt. Door middel van onderlinge samenwerking wordt een goed en afgewogen beeld verkregen van de ontwikkelingen die spelers doormaken. Aan de hand daarvan wordt een speler in een bepaald team geplaatst.